Военната инвазия на Русия в Украйна принуди милиони украинци да напуснат домовете си и да потърсят убежище в съседни държави. По последни данни от началото на войната досега в България (4.04.2022 г.) са влезли над 110 хиляди бежанци, от които около 55 хиляди са се установили в страната ни. Това породи вълна от публикации в медии и социални мрежи, които съобщават за потенциални заплахи за България заради засиления миграционен поток. Основните обвинения са, че бежанците от Украйна масово са болни от СПИН и полово предавани болести, както и че получават по 1200 лева на месец от българската държава. Проверката на Factcheck.bg показа, че и двете твърдения не отговарят на истината. 

Има ли наплив от ХИВ-позитивни украински бежанци у нас?

През последните седмици се появиха десетки публикации, твърдящи, че украинските бежанци „носят страшна и смъртоносна болест“. Подобни заглавия има в сайтовете БЛИЦ, Буболечко, UTRO и 1ЧАС, където текстовете имат общо над 100 хиляди прочитания и над 2500 споделяния. Първоизточникът на информацията е интервю на проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община, в БНТ от 19 март. В него обаче той никъде не говори за т.нар. „страшна и смъртоносна болест“.

Това, което Кантарджиев коментира, са разликите в имунизационния календар на децата у нас и в Украйна. „Има много пропуски в имунизационния календар“, казва той и препоръчва пристигащите бежанци да бъдат тествани и ваксинирани за опасни заразни заболявания, сред които морбили, дифтерия, коклюш и други. Споменава също, че един процент от населението на Украйна е ХИВ-позитивно и следва да бъдат взети мерки за осигуряване на лечение. Думите му, че бежанците пренасят смъртоносни болести, са извадени от контекст.

Няколко дни след интервюто на Кантарджиев, на 24 март, се появява пост на д-р Константин Качулев, който гласи, че 25% от влезлите в България бежанци от Украйна са със СПИН и други полово предавани болести. Публикацията е споделена 107 пъти и е събрала 88 коментара. Тази информация няма как да бъде проверена в официални източници и потвърдена с данни. „Такава здравна информация не се събира при влизане на територията на страната. Към настоящия момент нямаме регистрирани такива случаи.“, написаха от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Factcheck.bg.

Дни по-късно самият Качулев признава, че информацията не може да се потвърди, но въпреки това публикацията не е изтрита и продължава да се разпространява. „Няма да махна поста само защото на някой му се иска нещата да стоят по друг начин. Очаквам скоро потвърждение на информация, така че поста остава допълнен, но не и променен.“, пише той в коментар под снимката.

По данни на Съвместната програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) към 2020 г. от живеещите 44 милиона души в Украйна между 210 000 и 330 000 са официално регистрирани като носители на ХИВ вируса. Това прави малко под 1% процент от населението на страната. Между 110 000 и 170 000 от тях са мъже над 15-годишна възраст, които в по-голямата си част (тези над 18 години) нямат право да напускат Украйна заради военната мобилизация. 

Заразените с ХИВ не представляват директна опасност за здравето на населението, тъй като инфекцията не се разпространява по въздушно-капков път, а само чрез контакт със заразени телесни течности. „Трябва да се има предвид, че основните пътища за предаване на инфекцията са три: сексуален, кръвен и вертикален (от майка на нейното дете), тоест вирусът се предава доста трудно и в ежедневното общуване няма риск от предаването му“, каза за Factcheck.bg доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

Експертът допълва, че „заболеваемостта от заразни болести в Украйна не е по-висока и е сравнима с тази тази в другите европейски страни“, като дава пример с болните от туберкулоза. По този показател Украйна е на трето място в Европа след Русия и Молдова.

На 31 март бяха приети на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат хората със статут на временна закрила да са задължително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да ползват пълния обхват медицинска помощ, в т.ч. терапия за ХИВ инфекция и други заразни болести. Към момента бежанците с временен статут могат да ползват безплатно болнични услуги при спешни състояния, като пълен пакет от грижи е достъпен само за лицата от уязвими групи, както и тези със статут на международна закрила.

По отношение на разликите в имунизационния календар на децата в България и Украйна от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха за Factcheck.bg, че преди да започнат да посещават училище или детска градина „задължително се поставят всички ваксини по българския имунизационен календар”. За целта вече има изпратени насоки към Регионалните здравни инспекции в страната. Към момента няма установени случаи на деца или младежи, преносители на опасни заразни или паразитни болести, уточняват от МОН.

От Министерството на здравеопазването допълват, че за да бъдат записани в детски градини и ясли, децата от Украйна трябва да бъдат изследвани за патогенни бактерии (шигели, салмонели, ешерихия коли), както и за чревни паразити. Разпоредено е да се извършва и изследване на фекална проба за наличие на полиовируси.

„За да се ограничи възможността за пренасяне на заразни болести при влизане в страната на лицата се прави изследване за COVID-19, в случай че украинските граждани не притежават здравен документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от проведено изследване“, обясняват от здравното министерство.

Източват ли бягащите от войната социалната система на България?

Средствата, които България отделя за оказване на помощ за пристигащите у нас украински граждани, също станаха повод за спекулации. В интернет се появиха публикации, които твърдят, че бежанците у нас получават по 40 лева в брой дневно или общо 1200 лева за месец. Направени бяха сравнения с размера на детските помощи, които държавата отпуска за български семейства с ниски доходи, както и с пенсиите за възрастното население.

Големи телевизии и информационни сайтове също публикуваха новини с подвеждащи заглавия като: „МС реши: Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лв. на ден“ (NOVA), „Дават по 40 лева на ден на бежанци от Украйна“ (Vesti.bg) или „40 лева на ден компенсация за украинските бежанци“ (News.bg). 

Всъщност става въпрос за финансова помощ в размер на 40 лева дневно за срок от три месеца, която ще получават собствениците на хотели, в които има настанени украински бежанци. Мярката важи само за местата, които са регистрирани в Националния туристически регистър и освен нощувка включва и пълен пансион.

Към момента властите в България не предоставят никаква директна целева финансова помощ на бягащите от войната украинци. Въпреки, че това беше съобщено многократно през последните седмици (ТУКТУК и ТУК), твърденията за подкрепа от 1200 лева на бежанец месечно продължават да се разпространяват в социалните мрежи. Екипът на Factcheck.bg забеляза, че във Facebook масово се споделят постове с идентично съдържание, което говори за засилена активност на т.нар. “тролове” – профили, които координирано разпространяват съдържание, с цел да популяризират определена информация или гледна точка. Прави впечатление, че темата се използва за остра критика към правителството и лично към премиера Кирил Петков. 

Автор на статията: КРИСТИЯН ЮЛЗАРИ